Priljubljeno

Proizvajalci

Akcije

  • Brezplačna dostava

Vprašanja

 

 


 

Odgovori

Kakšna je razlika med oznakama UPF in SPF?

UPF je kratica za UV zaščitni faktor (Ultraviolet Protection Factor). To je mera za UV zaščito, ki jo nudi neka tkanina. UPF ocena se določi za oblačila ali opremo, ki preverjeno in dokazano preprečijo prehajanje določene količine ultravijoličnega sevanja.

UPF je podobna oznaka kot SPF (faktor zaščite pred soncem - Sun protection Factor), razen da UPF pomeni, da je bilo UV testiranje opravljeno s posebno opremo in ni bilo merjeno na človeški koži. Z oceno SPF merimo dolžino in čas zaščite pred opeklinami, nastalimi zaradi UVB žarkov, v primerjavi z nezaščiteno kožo. SPF ocena se nanaša le na kreme in losjone, ki jih nanašamo na kožo, ne pa na oblačila.

Testiranje Sunday Afternoon certificiranih tkanin, ki ščitijo pred soncem, se izvaja v ustanovi International UV Testing Laboratory v Alabami, ZDA. Teste izvajamo redno in pričakujemo rezultate od UPF40 do UPF50+. Vse tkanine, ki jih uporabljamo za izdelavo klobučkov in oblačil, imajo odlične ocene od UPF40 do UPF50+, kar so najvišje možne ocene. Tkanina z oceno UPF50 preprečuje prodiranje 98% UV žarkov skozi tkanino. Zaščitne lastnosti so ohranjene skozi celotno življenjsko dobo tkanine. Sunday Afternoon tkanine nastajajo po najnovejših tehnoloških izumih in odkritjih. Nekatere od teh posebnih lastnosti oz. postopkov so dokončna obdelava za stalno zaščito pred soncem, hitro sušenje, odvajanje vlage, zračnost, obstojnost barv, antimikrobske lastnosti, pralnost in nosljivost. Tkanine, ki jih uporabljamo, so tako naravnega kot umetnega izvora.

Kaj naredi tkanino zaščitno pred soncem oz. kako jo lahko ocenjujemo z UPF faktorjem?

Gostota tkanja oz. pletenja: gostejše kot je tkanje, višji je UPF faktor. Ko tkanino raztegnemo, se gostota tkanja zmanjša, kar poveča prodiranje ultravijolične svetlobe. Če tkanina ni tako gosto tkana, kot bi bilo zaželeno, kar znižuje zaščitni faktor, jo lahko obdelamo s preparatom Tinosorb in tako povečamo UV zaščitni faktor.

Gostejše tkanine imajo načeloma višje UPF ocene kot redkejše.

Ko se tkanina zmoči, se UPF zaščita dramatično zmanjša. Moker bombaž lahko izgubi do 50% svoje zaščite pred soncem. To se zgodi, ker voda zmanjša razpršenost ultravijolične svetlobe in tako poveča prodiranje škodljivih UV žarkov.

Temne barve ščitijo bolj kot bela. V raziskavi, ki je primerjala istovrstne tkanine, ki so bile bele ali pobarvane, so ugotovili, da je tkanina iz belega bombaža dosegla oceno UPF 12, medtem ko je dobila podobna črna tkanina oceno UPF 32. Pri testiranju poliestra so študije pokazale, da ima beli poliester UV zaščitni faktor 16, črni pa UPF34*.

 

*UPF ocene v tej raziskavi ne odražajo vseh ocen vseh vrst bombažnih ali poliestrskih tkanin.

Kako dolgo drži UPF zaščitni faktor pri nekem oblačilu?

Odlične zaščitne lastnosti naših tkanin trajajo vso življenjsko dobo oblačila ter se ne izperejo ali iztrošijo.

Ali so Sunday Afternoon klobučki in oblačila obdelani s kakšnimi posebnimi postopki, da dosegajo visoke UPF ocene? Ali so nevarni? Ali se bodo čez čas izrabili?

Pri podjetju Sunday Afternoon imamo zelo visoke standarde za UPF ocene naših tkanin. Kadar tkanina ne dosega dovolj visoke UPF ocene, jo obdelamo s preparatom Tinsorob, ki ga nanesemo med barvanjem tkanine in tako povečamo UV zaščito. Tinosorb je varen za kožo. Preparat se za stalno vtre v tkanino in se ne iztroši v življenjski dobi izdelka. Če želite izvedeti več o Tinosorb izdelkih, pojdite na spletni strani http://www.basf.com/group/corporate/en/  ali http://en.wikipedia.org/wiki/Tinosorb.

Zakaj zračna mrežica nima UPF ocene?

V svojih stalnih naporih, da bi izdelovali udobne in zračne Sunday Afternoon klobučke, dodamo večini modelov zračne mrežice. Te ne nudijo zadostne zaščite pred soncem in zato niso ocenjene. Mrežice so vedno dodane na delih klobučkov, kjer ima oseba običajno lase. Lasje so naravna oblika zaščite pred soncem in običajno zadostujejo za zaščito glave, kjer je nameščena mrežica. Če oseba, ki nosiklobuček, nima las, na delu glave, ki ga prekriva mrežica, priporočamo nanos zaščitne kreme

Kako si izmerim obseg glave?

Vzemite kos vrvice ali šiviljski meter in si izmerite glavo od središča čela na predelu največjega obsega glave (nad ušesi). Če uporabljate vrvico, z ravnilom izmerite količino vrvice, ki ste jo potrebovali, da je obsegla glavo.

Kako izberem velikost klobučka?

Najlažje izberete velikost klobučka tako, da si izmerite obseg glave in izberete ustrezno velikost iz tabele.

Sunday Afternoon klobučki se prilegajo bolj od drugih vrst klobučkov. Izdelani so tako, da se nosijo nizko na čelu (vendar nad ušesi) in da so rahlo ohlapni. Ko si namestite klobuček, popustite ali zategnite trak za prilagajanje (če je nameščen) za ustrezno prileganje. Nataknite si klobuček malo nad obrvmi in ušesi, tako da omogočite sprednjo in stransko vidljivost. Vrh klobučka naj ostane ohlapen.

Zakaj vaši klobučki niso na voljo v velikosti S?

Klobučkov ne izdelujemo v velikost S, ker večina naših strank z lahkoto nosi bodisi velikost M ali L. Poleg tega so velikosti naših klobučkov zelo prilagodljive, tako da ljudje z majhno glavo običajno lahko prilagodijo velikost s trakom za prilagajanje velikosti. Če je kupcu klobuček še vedno prevelik, lahko izbere velikost Youth kateregakoli modela v naši liniji otroških klobučkov. POZOR: velikost S je na voljo pri modelu Adventure Hat v kremni barvi in v omejenih količinah in barvah pri modelu Sport Hat.

Ali velikost vaših oblačil in klobučkov ustrezajo oznakam velikosti?

Da, vsa naša oblačila ustrezajo navedenim velikostim, vendar sodijo med »večje številke«. Naši kupci so veliko zunaj na vročem soncu in bolj ohlapne velikosti jim nudijo več udobja.

Katere tkanine so uporabljene pri vaših izdelkih? Ali so varne za občutljivo kožo?

Večina naših tkanin za klobučke in oblačila je umetnega izvora. Vključujejo najnovejše vrste najlona, poliestrov in mikrofibre, ki so zračne, odvajajo vlago in se hitro sušijo. Te tkanine nove generacije so izdelane posebej zato, da nudijo udobje zračnosti in da so prijazne do kože.  Zagotavljamo vam, da boste s tkaninami, ki so neodvisno testirane za zaščito pred soncem, zelo zadovoljni.

Ali se klobučki lahko shranijo/spakirajo?

Glejte posamezna navodila za uporabo.

Kako očistim klobuček?

Glejte posamezna navodila za uporabo.

 

Pozor: Kadar perete katerega od pletenih klobučkov, očistite LE POSAMEZNE MADEŽE. NE NAMAKAJTE. Klobučki izgubijo obliko, če se zmočijo.

Ali mi bo v vašem klobučku vroče?

Ne, pri izdelavi Sunday Afternoon klobučkov se vedno poslužujemo treh osnovnih dejavnikov pri zagotavljanju udobnega, hladnega nošenja.

  • Lahke, zračne tkanine
  • Zračenje
  • Ohlapno prileganje

 

Naši kupci so zelo zadovoljni in pravijo, da jih naši klobučki hladijo bolj kot katerikoli drugi, kar so jih kdaj nosili. Z njimi lahko uživate v tropih, v vročem suhem podnebju, na visoki nadmorski višini ali kje drugje.

Ali potrebujem zaščito pred soncem vse leto?

Pri podjetju Sunday Afternoon priporočamo, da se pred soncem zaščitite skozi vse leto. Sonce sije 365 dni na leto in je lahko pozimi še močnejše, če odseva od snega ali ledu. Da bi zmanjšali svojo vseživljenjsko izpostavljenost soncu, potrebujete zaščito pred soncem tudi v hladnejših mesecih. Šteje vsakodnevna izpostavljenost soncu; koža se lahko poškoduje tudi v oblačnem in hladnem vremenu. Priporočamo, da uporabljate oblačila z zaščitnim faktorjem vsaj UPF 15, kadarkoli ste zunaj, prav tako klobuček in majico z dolgimi rokavi iz tkanin, ki so UPF ocenjene.

Ali se moram namazati s kremo za sončenje, tudi če nosim oblačila in klobuček, ki me ščiti pred soncem?

UPF ocene naših klobučkov in oblačil določajo, kako dobro tkanina ščiti pred UV žarki in ne nujno, kako je zaščitena oseba, ki jih nosi. Zaščita pred soncem, ki jo nudijo naša oblačila in klobučki, je odvisna od tega, kje na nebu je sonce (čas dneva), prav tako pa od tega, koliko sonca odseva od vodne gladine, peska, snega, pločnika, itd. Z nošenjem naših klobučkov in oblačil boste močno zmanjšali svojo izpostavljenost soncu, vendar še vedno priporočamo uporabo kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj SPF 12 na mestih, kjer ste še vedno izpostavljeni odboju UV žarkom (na primer na obrazu ali na hrbtni strani dlani). Prav tako priporočamo sončna očala z UV filtrom za zaščito vaših oči.

Ali potrebujem zaščito pred soncem, čeprav imam naravno temno kožo?

Čeprav je pogostost kožnega raka manjša pri ljudeh s temnejšo poltjo, je zaščita pred soncem kljub temu pomembna. Tudi posamezniki s temnejšo kožo so dovzetni za opekline in staranje zaradi UV žarkov. Poleg tega je v populaciji ljudi s temnejšo poltjo, ki razvijejo kožnega raka, višja stopnja obolevnosti in umrljivosti, kar je pogosto rezultat pozne diagnoze in napačnega prepričanja, da ne potrebujejo zaščite pred soncem.

Kako lahko vrnem izdelek?

 

  1. Klobuček, kapa ali oblačilo mora biti v ČISTEM in NERABLJENEM stanju, da ga zamenjamo ali vrnemo denar.
  2. Morda biti NEPOŠKODOVAN in  z NEODSTRANJENIMI etiketami.
  3. Ne prepogibajte ali gubajte krajcev klobučka.
  4. Vrnite izdelek v isti ŠKATLI ali pa škatli podobne velikosti, kot ste ga prejeli. Za vračilo kap in klobučkov NE UPORABLJAJTE KUVERT.

 

Več informacij o vračilih tukaj.

Ali pošiljate na naslove tudi izven Slovenije?

Da. Za naročila na naslove v tujini zaračunavamo poštnino po veljavnem ceniku Pošte Slovenije. Pošiljke v tujino odpremljamo samo po predhodnem plačilu kupnine in stroškov pošiljanja na naš tekoči račun. Naročnik blaga je odgovoren za ureditev in plačilo eventuelnih carinskih obveznosti.